VVS-OR blog

VVSOR lanceert blogplatform

De Vereniging voor Statistiek en Operations Research begint met een blog over statistiek in de samenleving. Via onze posts laten we zien waarvoor statistiek zoal gebruikt wordt. Twee keer per maand publiceren we een nieuwe blogpost.

De leden van de Vereniging voor Statistiek en Operations Research, VVSOR, weten het natuurlijk al jaren: statistiek is prachtig! Door te rekenen en redeneren met onzekerheden gaan statistici de grootste puzzels te lijf. Statistici zijn verspreid over alle onderdelen van de wetenschap, de industrie en de maatschappij en ze werken samen met bijvoorbeeld wiskundigen, biologen, economen en vele anderen.

Het zijn statistische modellen die de ontwikkeling van de coronacrisis voorspellen en die ons nu meenemen in het pad der versoepelingen. Dat nu, een jaar na het begin van de crisis, de vaccins massaal worden toegediend is ook in niet onbelangrijke mate te danken aan slimme modellen. Modellen die omgaan met onzekerheid hebben in tal van andere plekken een rol in ons dagelijks leven: van de buienradar-app tot de gepersonaliseerde suggesties die Netflix en Youtube ons voorschotelen.

Statistiek is overal: van buienradar en Youtubesuggesties tot de coronavaccins

Onze leden hoeven niet meer overtuigd te worden van de pracht en de kracht van statistiek. Dat ligt anders bij de gemiddelde Nederlander (de vraag ‘wat is de gemiddelde Nederlander’ is trouwens ook weer een prachtige statistische puzzel). Als op een feestje een statisticus naar haar of zijn beroep gevraagd wordt, volgt op het antwoord ‘statisticus’ vaak een blik die een mengeling van afschuw en medelijden is, gevolgd door een betoog dat die ander statistiek echt het moeilijkste vak vond tijdens de studie.

Kortom: er is nogal wat zendingswerk te verrichten en hier ligt natuurlijk een taak voor de VVSOR. De vereniging moet beter uitleggen waarom statistiek zo mooi is en wat je er allemaal mee kan doen.

De vereniging moet beter uitleggen waarom statistiek zo mooi is en wat je er allemaal mee kan doen.

Om die reden is de vereniging, met de Statistics Communication sectie en de Media Expert Group begonnen met bloggen: op deze site bespreken leden van onze vereniging de rol van statistiek in actuele zaken, zoals de vraag hoe je het effect van de avondklok meet. Deze blogserie is een nieuwe stap om de prominente rol van statistiek in de samenleving te benadrukken en om de zichtbaarheid van onze vereniging te vergroten.

Het doel is om hier twee keer per maand een blog te plaatsen. Volg ons Twitter-account @VVS_OR of bezoek de website om updates van de nieuw geplaatste blogs te krijgen. Heb  je interesse om zelf mee te bloggen, neem dan contact op met de coördinatoren via pers@vvsor.nl.

Casper Albers, Voorzitter VVSOR

Hoofdfoto: Wokandapix op Pixabay

Avatar photo

Casper Albers

Voorzitter van de vereniging VVSOR.
In mijn werk richt ik mij op de toepassing van nieuwe statistische technieken. Hoe kunnen we de brug slaan van ingewikkeld wiskundig model naar het gebruik in verschillende wetenschapsgebieden. Goede communicatie, en goed gebruik van visualisaties, speelt hierbij een hoofdrol.

Add comment

To the VVSOR website