Logo EK-voetbal 2024

Met deze tips win jij (misschien wel) de EK voetbalpoule

Wil jij de EK voetbalpoule winnen van jouw vrienden of collega’s? Vergroot jouw kans op de winst met deze tips van statisticus Marjolein Fokkema.

Marjolein Fokkema is geen groot voetbalkenner, maar wel een psycholoog die werkt aan statistische modellen (machine learning en AI). Zij weet wel iets van kansberekening. Speciaal voor dit artikel heeft ze zich verdiept in kansberekeningen rondom het EK-voetbal in Duitsland dat op 14 juni begint. Gaat ze nu zelf ook een poultje invullen? “Hooguit voor de spanning van zo’n poule met collega’s. Verder klink ik als waarschuwingen bij reclames: Gokken kost geld.”

De drie tips van Fokkema:

Tip 1: Zet in op de meest voorkomende uitslag
Zet in op de meest voorkomende voetbaluitslag: 1-1. Hoewel de meest voorkomende uitslag bij EK’s 1-0 schijnt te zijn, dus dat lijkt dan een betere gok. Maar dan moet je toch kiezen welk team dat ene doelpunt gaat scoren. Om dat te voorspellen heb je wat meer informatie nodig. Zie tip 2.

Tip 2: Gebruik informatie over de kwaliteit van teams en spelers
Zelfs als je niks van voetbal weet, kun je volgens Fokkema op een simpele manier aan die informatie komen. Je hoeft voor de meest waarschijnlijke uitslag alleen maar online te zoeken naar de odds (kansen) van bookmakers. Meerdere websites geven een overzicht van de odds van alle grote bookmakers, waar je alle mogelijke uitkomsten van grote sportwedstrijden kan vinden. Die bedrijven hebben experts in dienst die met behulp van een heleboel data de meest waarschijnlijke uitkomst van een wedstrijd voorspellen. Hiervoor gebruiken ze bijvoorbeeld data over eerdere resultaten van teams, blessures en de vorm van teams en spelers. “De bookmakers nemen zoveel variabelen mee in hun voorspellingen, dat kan jij zelf haast niet beter doen.”

Zo werken de odds: hoe groter de kans op een bepaalde uitslag volgens de bookmakers, hoe minder je eraan verdient. Als je kijkt naar tabel 1, zie je dat je het minst kunt verdienen aan gokken op winst voor Nederland. Voor elke zes euro die je inzet, krijg je vier euro terug bovenop jouw inzet. Dat is dus ook meteen de meest waarschijnlijke uitkomst volgens de bookmakers. En kijk je vervolgens naar tabel 2 dan zie je dat volgens de experts 1-0 de meest waarschijnlijke uitslag is. Je krijgt zes keer jouw inzet terug. Fokkema merkt hierbij wel op dat er heel veel eindstanden mogelijk zijn bij de wedstrijd. “Ook al kies je de meest waarschijnlijke, de kans dat je ernaast zit is nog steeds aanzienlijk.”

Fractionele odds

Tip 3: Schakel jouw emoties uit
Natuurlijk wil je dat Nederland (of een ander land van jouw voorkeur) naar de finale gaat, maar laat je niet door jouw emoties beïnvloeden. Fokkema: “Jouw voorkeur heeft geen enkel effect op de uitslag.”

Dit artikel verscheen eerder op de website van de Universiteit Leiden. De tekst is van Dagmar Aarts.

Marjolein Fokkema

Marjolein Fokkema

Add comment

To the VVSOR website